Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kultúra

Biztonságosan az interneten „Soha nem tudod, ki nézi”

Kedves szülők! Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult pandémiai helyzet végett, nagyon sok időt töltenek az interneten. A rendőrség minél több esettel találkozik, amikor az idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét és kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívja őket.

Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten!!!

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan e-mailokat, vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, vírust tartalmazhatnak
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.
  • Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova se, jegyezzétek meg. Ne, küldjétek el a jelszótokat senkinek, és senkinek ne áruljátok el

Ha van facebook profilotok vagy instagram, nagyon jól gondoljátok meg milyen fényképet tesztek fel magatokról, az idegen személyek felhasználhatják és visszaélhetnek a képekkel.  Sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, és ezért fontos, hogy át gondoljátok, hogy mit is tesztek fel a világ hálóra.

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mind pl. valaki fenyegetni fog, ellopja a profilotokat, megváltoztassa a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír:

  • Azonnal mondjátok meg a szüleiteknek
  • A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok STOPPOLÁSÁT
  • Közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el a rendőrnek mi történt

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha szabálysértést követ el pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget akkor azt a személyt büntetés éri, ha betöltötte 15 életévet. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen fenyeget (pl. az írja, hogy megöllek), az ilyen esetben a személynek 14 évesnek kell lennie, hogy a tettéért felelősségre lehessen vonni.

Ezért gondoljátok át kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszatok, függővé válhattok.

Mit is jelent a számítógép függőség?

A számítógép függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látás károsodás, stressz, álmosság). A számítógép egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől. A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal, sporttevékenységgel…