Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Általános

Az erdők védelmét biztosító tűzvédelmi intézkedések és alapvető követelmények betartása 2022-ben

Járási Tűzoltó– és Műszaki Mentőszolgálat, Dunaszerdahely

Az erdők védelmét biztosító tűzvédelmi intézkedések

és alapvető követelmények betartása 2022-ben

FIGYELMEZTETÉS

Az erdő és az élet létezése az emberi civilizáció létezésének egyik legfontosabb feltétele.

Nem szabad égetni szeles időjárási körülmények között és fák alatt.

A természetes személyeknek a 314/2001-es tűzvédelmi törvény 1. sz. bekezdésének 14. paragrafusának értelmében egész évben tilos:
dohányozni vagy nyílt lángot használni olyan helyeken, ahol –

  fokozott tűzveszély áll fenn,
– gyomnövények, bokrok és fák ültetvényeinek égetése,
– tüzet gyújtani olyan helyiségekben vagy helyeken, ahol a tűz

  kiterjedhet.

A megnövekedett tűzveszély idején a természetes személyeknek tilos:

    – tűz létrehozása vagy fenntartása,
– nyílt tűz használata;
– dohányzás vagy gyúlékony tárgyak égetése,
– a gyomnövények, tetők és fák égetése.

A fent említett tilalmak megsértése esetén a természetes személy részére akár 331 eurós bírság is kiszabható.

Hiszünk abban, hogy tisztában vannak a tüzek káros hatásával a természeti környezetre, és mindent megteszünk, hogy védjük a természetet a pusztító tüzektől.

Biztonságosan az interneten „Soha nem tudod, ki nézi”

Kedves szülők! Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult pandémiai helyzet végett, nagyon sok időt töltenek az interneten. A rendőrség minél több esettel találkozik, amikor az idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét és kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívja őket.

Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten!!!

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan e-mailokat, vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, vírust tartalmazhatnak
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.
  • Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova se, jegyezzétek meg. Ne, küldjétek el a jelszótokat senkinek, és senkinek ne áruljátok el

Ha van facebook profilotok vagy instagram, nagyon jól gondoljátok meg milyen fényképet tesztek fel magatokról, az idegen személyek felhasználhatják és visszaélhetnek a képekkel.  Sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, és ezért fontos, hogy át gondoljátok, hogy mit is tesztek fel a világ hálóra.

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mind pl. valaki fenyegetni fog, ellopja a profilotokat, megváltoztassa a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír:

  • Azonnal mondjátok meg a szüleiteknek
  • A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok STOPPOLÁSÁT
  • Közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el a rendőrnek mi történt

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha szabálysértést követ el pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget akkor azt a személyt büntetés éri, ha betöltötte 15 életévet. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen fenyeget (pl. az írja, hogy megöllek), az ilyen esetben a személynek 14 évesnek kell lennie, hogy a tettéért felelősségre lehessen vonni.

Ezért gondoljátok át kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszatok, függővé válhattok.

Mit is jelent a számítógép függőség?

A számítógép függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látás károsodás, stressz, álmosság). A számítógép egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől. A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal, sporttevékenységgel…

Őszi lomtalanítás

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy 2021. november 03-04. őszi lomtalanítás lesz községünkben a helyi Szelektív Hulladék-gyűjtőudvaron.

A feleslegessé vált hulladék elszállítását a gyűjtőudvarra mindenkinek saját magának kell biztosítani. Egy háztartás maximálisan egy utánfutónyi lomot vihet ki ingyenesen.

A hulladékot szerdán 12:00 – 16:00 óráig, csütörtökön pedig

08:00 – 16:00 óráig lehet kivinnni.

Bejárat a Várkonyi út felől.

Gyűjtünk: elektromos hulladékot, háztartási villamos-gépeket, számítógépeket, fémhulladékot, a háztartásban előforduló nem kommunális hulladékot (pl. matracok, ágyak, fotelek, székek, textília, használt ablakokat és ajtókat üvegestől) ill. nagyméretű hulladékot, ami nem fér a kukába.

Nem gyűjtünk: növényi hulladékot, állati eredetű hulladékot, háztartási hulladékot, építési hulladékot és használt autógumikat.

Alapvető viselkedési szabályok kánikula idején.

Alapvető viselkedési szabályok kánikula idején:

Folyadékpótlás

Fontos betartani a folyadékpótlás szabályait, felnőtt embernek naponta legalább 3 liter folyadékot kellene fogyasztania, leginkább vizet. Kerüljük a cukor, alkohol és koffein tartalmú italokat. Rendszeresen igyunk,  kisebb adagokat.

Megfelelő ruházat

Ajánlatos könnyű, természetes anyagokból készült, világos színű, szellős öltözéket viselni. Szabadban tartózkodás esetés fejünket világos kalappal, szemünket napszemüveggel védjük. 

Napozás

Napozásra kizárólag a kora reggeli, illetve a késő délutáni órák alkalmasak. Kerüljük a közvetlen napsugárzást 10 és 16 óra között.

Az UV sugárzás ellen napozáskor használjunk minőséges, magas faktorszámú fényvédő krémeket .

Fizikai aktivitás

Fizikai munkavégzéskor rendszeresen szünetet kell tartani, fontos a rendszeres folyadékpótlás. Megerőltető munkát csak a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban végezzünk.

Idősek és krónikus betegek a munkavégzést csökkentsék a minimumra és ha lehetséges csak reggel és este tartózkodjanak a szabadban.

 Otthon és munkahely

A helyiségeket tanácsos redőnnyökkel elsötétíteni a közvetlen napsugárzás elől. A légkondicionált helyiségekben a hőmérsékleti sokk elkerülése végett a belső és külső hőmérséklet közti különbség nem haladhatja meg az 5-7 Celsius fokot.

Felhívás a kártevők irtására

F E L H Í V Á S

kártevők irtására

A Dunaszerdahelyi Területi Közegészségügyi Hivatal felhívja a lakosság, természetes és jogi személyek, ill. vállalkozók figyelmét a tavaszi hónapokban ajánlott kártevők irtására:

2020. április 08-tól 2020. május 17-ig.

Ajánlott főként a családi házak, lakástömbök, pincehelyiségek, mellékhelyiségek, ólak és istállók környékén, hogy ezzel is óvjuk az emberi egészségünket.

Felhívás a lakosság részére!

Az emberi egészség megőrzésének a védelme a legfontosabb és főként az, hogy egészséges, tiszta környezetet biztosítsunk a jövő generációjának, ezért felhívjuk a figyelmet a hulladék szelektálásának fontosságára! A kifogyott elemek és akkumulátorok, nem a háztartási hulladékhoz tartoznak! Ezért megkérjük Önöket, hogy az ilyen jellegű hulladékot külön, az arra a célra elhelyezett gyűjtőbe rakják, ami a helyi községi kultúrház folyosóján van elhelyezve. Az INSA  és a MACH TRADE társaságok más partnertársaságokkal karöltve bebiztosítják annak elszállítását és annak újrahasznosítását.

Kérjük, Önök is tegyenek a természetünk védelméért!