Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Rendőrségi felhívás – unokázós csalásokra

 FELHÍVÁS – FIGYELMEZTETÉS

A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet az idősek kárára elkövetett ún. „unokázós csalásokra”.

A csalás receptje a következő: az idős személyt telefonon felhívják a csalók, akik vagy ügyvédnek, vagy rendőrnek, bírónak, vagy akár az érintett unokájának adják ki magukat. Azt állítják, hogy drogot találtak az unokánál a rendőrök Magyarországon, és emiatt őrizetbe vették.

Arra utasítják az idős személyt, hogy fizetni kauciót azért, hogy szabadlábon védekezhessen az unokája. Az aggódó, idős személyt folyamatosan a vonalban tartják, ugyanis a csaló informálja az idős személyt, hogy a lakása előtt egy taxi várja, ott kell leadnia a pénzt. A pénzt tartalmazó borítékot így már a taxi szállítja tovább az elkövető részére.

Volt, hogy az idős személyt a taxival a bankautomatához is elküldték, kivenni onnan a kért összeget.

Az összezavarodott idősek közül sajnos többen bedőlnek ennek a csalásnak, és az összegyűjtött, megtakarított pénzüket odaadják.

Dunaszerdahelyen már több „sikeres” csalásról és nagyon sok próbálkozásról kapott bejelentést a rendőrség, az eddigi legtöbb kicsalt készpénz 10 ezer eurónyi volt.

A rendőrség ezúton is nyomatékosan felhívja az idősek és hozzátartozóik figyelmét:

– ha ilyen hívást kapnak, tegyék le a telefont és hívják fel a gyermeküket, unokájukat, családtagjukat, ellenőrizve az információk valódiságát,

– sem a rendőrség, sem más szervezet nem kér az elfogott hozzátartozójától pénzt.

Kérik egyben, a hozzátartozók is figyelmeztessék az időseket ennek a csalássorozatnak a veszélyeire!